Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023

Τυρόπιτα με φύλλο και υπολείμματα τυριών

Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια καλή ισορροπία μεταξύ μαλακών και σκληρών τυριών

Υλικά

  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα
  • 2 αυγά
  • 1/4 φλ. τσαγιού μυρωδικά που περίσσεψαν (όπως μαϊντανός, δυόσμος, άνηθος, θυμάρι, βασιλικός), ψιλοκομμένα
  • 15 φύλλα σφολιάτας
  • 75 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 1 φλ. τσαγιού μαλακό τυρί (π.χ. ρικότα, φέτα, μπρι), θρυμματισμένο ή ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. τσαγιού σκληρό τυρί (όπως τσένταρ, παρμεζάνα, γραβιέρα), χοντροτριμμένο
  • 2 κ. γλ. σουσάμι

Εκτέλεση

Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200/180 στον αέρα και βουτυρώστε ένα ταψί.
Βήμα 2
Χτυπήστε το γάλα, τα αυγά και τα βότανα μαζί σε ένα μπολ.
Βήμα 3
Τοποθετήστε ένα φύλλο σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και αλείψτε το με λιωμένο βούτυρο και τοποθετήστε το κατά μήκος στη βάση του προετοιμασμένου ταψιού, αφήνοντας τις δύο μακριές πλευρές να προεξέχουν. Από πάνω τοποθετήστε ένα άλλο βουτυρωμένο φύλλο προς την αντίθετη κατεύθυνση (κάθετα στο ταψί). Τέλος, τοποθετήστε 1 ακόμη φύλλο βουτυρωμένο κατά μήκος στο σκεύος.
Βήμα 4
Ανακατέψτε τα μαλακά και τα σκληρά τυριά μαζί σε ένα μπολ και πασπαλίστε τη βάση με το ένα τρίτο από το μείγμα τυριών.
Βήμα 5
Σχίστε χαλαρά 3 φύλλα στη μέση, τοποθετήστε τα πάνω από το τυρί και αλείψτε με λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίστε με το μισό από το υπόλοιπο τυρί. Σχίστε άλλα 3 φύλλα στη μέση και τοποθετήστε τα από πάνω, αλείφοντας πάλι με λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί. Σχίστε χαλαρά 3 φύλλα και τοποθετήστε τα από πάνω. Περιχύστε το μείγμα αυγών.
Βήμα 6
Τσαλακώστε και διπλώστε τα φύλλα που κρέμονται. Τσαλακώστε τα υπόλοιπα 3 φύλλα και τοποθετήστε τα από πάνω. Αλείψτε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε με σουσάμι (προαιρετικά).
Βήμα 7
Αλατοπιπερώστε και ψήστε για 25 λεπτά ή μέχρι η πίτα να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανά τα φύλλα.

© 2022 RealOta All Rights Reserved.
We use cookies
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.